Rodna ravnopravnost-javni život i politika

NOV SERIJAL od šest epizoda, na RTS 2 od ponedeljka 10.septembar 2012, u 21,33

(pogledajte   OVDE   slike tokom snimanja serijala )

О родној равноправности: prva epizoda-Јавни живот и политика

Izvor:  www.rts.rs

У научно-образовној серији од шест епизода под називом „О родној равноправности” на Другом програму РТС-а, говориће се о равноправности и неравноправности мушкараца и жена у друштву.

Јаке и стабилне државе труде се да добром социјалном политиком ублаже све разлике међу људима. Ипак, још су сви далеко од те равноправности. Једна од свакодневних разлика је и разлика међу половима, али не са биолошке стране, која је свима добро позната…

У првој емисији “Одлучивање”, реч имају лидери и лидерке у Србији.

Да ли су жене и у коликој мери ангажоване на местима одлучивања? Да ли их има довољно у парламенту, шта је са управним одборима јавних предузећа и јавних сервиса и каква је слика у великим компанијама? Да ли су жене „заслужиле” да буду лидерке у Србији?

1705 2012 O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI (68).JPG
О родној равноправности-glumica i voditeljka u serijalu Mirjana Karanović

Да би се дошло до адекватних одговора на питања, у емисији је укратко приказана историјска борба жена за своја права, међу којима је и стечено право на гласање. У складу сą Стратегијом за равноправност жена и мушкараца (за период од 2010. до 2015) која представља радни програм Европске комисије за остваривање родне равноправности и која за циљ има да додатно стимулише развој на националном нивоу и обезбеди основу за сарадњу са другим европским институцијама и заинтересованим странама, серија на РТС-у „О родној равноправности” ће говорити у свакој епизоди посебно, о шест важних тема за оснаживање жена у Србији. Теме су: одлучивање, здравље, образовање, насиље, екомномија, медији…

У емисији о одлучивању, учествују др Наталија Мићуновић, директорка Управе за родну равноправност Министарства за рад и социјалну политику Републике Србије, Гордана Чомић, подпредседница српског парламента, проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља, проф. др Невена Петрушић, повереница за  равноправност, Александра Јерков, председница Скупштине града Новог Сада.

Серија је урађена према идеји и у сарадњи РТС-а сą Управом за родну равноправност Министарства за рад и социјалну политику Републике Србије.
Посебан печат и тон целокупне серије дала је гумица Мирјана Карановић, која је у овој серији имала улогу водитељке.

1705 2012 O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI (70).JPG
О родној равноправности-urednica Olivera Kosić i stiliskinja kadra Mima Miković

Уредница и сценаристкиња серијала је Оливера Косић, док је координаторка пројекта, која је радила и на одабиру стручних текстова, литературе за сценарио, као и на одабиру учесница и учесника у емисијама Мира Марјановић из Управе за родну равноправност. Редитељ је Игор Басоровић, сниматељи Драгослав Бојковић,Владан Бугарски, асистент сниматеља Милан Михајловић, тонски сниматељ Бошко Семиз расветљивачи Мирослав Карановић и Драган Ивковић, монтажер Обрад Поповић, композитор музике Драгољуб Илић, стилисткиња Мима Миковић, организатор Слободан Богдановић, продуцент Зоран Јовановић – Оскар, док је део извршне продукције поверен продукцијској кући Беомедиа.

 [subscribe2]

Facebookmail

info@catyline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »