Otkrivene najčešće lozinke internet korisnika

Verovali ili ne,  još uvek postoji zabrinjavajuće veliki broj korisnika, čije lozinke može “hakovati” iole ozbiljniji poznavalac IT struke.

Foto: Guliver/Getty images.

Koliki “genije” neko treba da bude pa da mu lozinka za Yahoo ili Gmail nalog bude 123456 ili abcdefg? Ne veliki, ali biste se iznenadili koliko je takvih među nama.Nedavno istraživanje slovačke kompanije ESET, sprovedeno na čak 500.000 korisnika u Evropi, pokazalo je da gotovo 2.000 ljudi iz te grupe ima lozinku 123456. To je oko 0.4 procenta ukupne testirane populacije!

Istraživanje je sprovedeno među korisnicima različitih (najpopularnijih) e-mail servisa, Facebooka, Twittera i drugih popularnih društvenih mreža i Internet sajtova.

Sajmon Elson, stručnjak za bezbednost na Internetu iz Nortona objašnjava da je od ključne važnosti da se lozinke menjaju s vremena na vreme i da bi korisnici trebalo da izbegavaju njihovo ponavljanje. “Najveća greška koju možete da napravite je da koristite istu lozinku za svaki nalog koji imate. Važno je da imate različite lozinke, inteligentno smišljene i da ih redovno menjate”, kaže Elson.

“Kada kreirate lozinku, trebalo bi da ona bude sastavljena od kombinacije brojeva, slova i simbola. Takođe, važno je da izbegavate upotrebu ličnih podataka, kao što su na primer datumi rođenja, kao i sekvence koje se ponavljaju, jer je takve lozinke najlakše ‘provaliti’.”

Šta još ne bi trebalo da radite?

Nemojte čuvati lozinke u dokumentu “Lozinke”, a nije pametno ni da ih sebi pošaljete mejlom. Takođe, ne bi trebalo da koristite opciju “remember login details” na sajtovima. Uvek unesite lozinku “ručno”.

Najgluplje lozinke po ESET istraživanju:
1. 123456
2. password
3. welcome
4. ninja
5. abc123
6. 123456789
7. 12345678
8. sunshine
9. princess
10. qwerty

A koja je vaša lozinka? Da pogađamo? :)

Izvor:   MONDO[subscribe2]

Facebookmail

info@catyline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »