Sa kog drveta si pao, horoskop Kelta

 
Razni narodi  imaju razna verovanja. Po datumu rođenja, stari Kelti su znali sa kojim drvetom vas vezuju sličnosti po osobinama. I tako su davali svoja objašnjenja o ličnosti osoba. U tekstu je tabela i opis. Druidi kao  politeisti su takođe mnogo pažnje  posvećivali elementima prirode: Sunce, Mesec i zvezde.
 

 

Šta su bili stari kelti

 

“Stari Kelti su bili politeisti, što znači da su verovali u više bogova. Naseljavali su veliko prostranstvo. Kelti su imali trazličite bogove sa različitih područja.Većina mitova i verovanja Kelta koji su nastanjivali današnju Francusku i Španiju se izgubila u vreme osvajanja Rimljana. Ono što danas možemo da koristimo su mitovi i legende keltskog naroda koji se povukao na britanska ostrva. Deo njihovaih predanja su sačuvana i u srednjovekovnim zapisima.

Svako pleme Kelta i Gala je imalo druida koji je obavljao dužnosti sveštenika, sudije, iscelitelja i učitelja. Reč druid najverovatnije potiče iz raznih indo-evropskih jezika i označava hrast/jak i znanje. DRUIDI su bili sveštenički stalež.

 

Druidi kao  politeisti su takodje mnogo pažnje  posvećivali elementima prirode: Sunce, Mesec i zvezde.

Tražili su u njima neke znakove. Vatra je smatrana simbolom nekoliko božanstava i povezana je sa Suncem i pročišćenjem.

Takodje su poštovali hrast, šumarke, brda, jezera.   Potoke i biljke i praktikovali su izvesne oblike animizma.

ANIMIZAM je verovanje da  nežive stvari poseduju mentalne procene slične onima koje se odigravaju u ljudskom biću.”-izvor Wikipedia

 Ovaj deo je šaljiv, nije proveren ali je interesantan za razmišljanje.

Horoskop Kelta

Evo jednog verovanja iz keltske mitologije. Pronađite svoj datum rodjenja. Pored njega vam piše drvo sa kog ste pali. :) Dole sledi objašnjenje o vašim karakternim osobinama. 

Jan 01 – Jan 11 – Jelka
Jan 12 – Jan 24 – Brest
Jan 25 – Feb 03 – Platan
Feb 04 – Feb 08 – Topola
Feb 09 – Feb 18 – Smreka
Feb 19 – Feb 28 – Bor
Mar 01 – Mar 10 – Zalosna vrba
Mar 11 – Mar 20 – Limun
Mar 21 – Hrast
Mar 22 – Mar 31 – Lesnik
Apr 01 – Apr 10 – Musmula
Apr 11 – Apr 20 – Javor
Apr 21 – Apr 30 – Orah
May 01 – May 14 – Topola
May 15 – May 24 – Kesten
May 25 – Jun 03 – Jasen
Jun 04 – Jun 13 – Zbun
Jun 14 – Jun 23 – Smokva
Jun 24 – Breza
Jun 25 – Jul 04 – Jabuka Jul 05 – Jul 14 – Jelka
Jul 15 – Jul 25 – Brest
Jul 26 – Aug 04 – Platan
Aug 05 – Aug 13 – Topola
Aug 14 – Aug 23 – Smreka
Aug 24 – Sep 02 – Bor
Sep 03 – Sep 12 – Zalosna vrba
Sep 13 – Sep 22 – Limun
Sep 23 – Maslina
Sep 24 – Oct 03 – Lesnik
Oct 04 – Oct 13 – Musmula
Oct 14 – Oct 23 – Javor
Oct 24 – Nov 11 – Orah
Nov 12 – Nov 21 – Kesten
Nov 22 – Dec 01 – Jasen
Dec 02 – Dec 11 – Zbun
Dec 12 – Dec 21 – Smokva
Dec 22 – Bukva
Dec 23 – Dec 31 – Jabuka

JABUKA (Ljubav) – Obično vitki, harizmatični, dopadljivi i atraktivni, prijatne spoljašnosti. Rado flertuju, avanturisti, čulni, uvek zaljubljeni. Hoće da vole i da budu voljeni. Verni, nezni, veoma širokogrudi, talenti za nauku, žive za danas. Bezbrižni filozofi sa snagom dobrog izlaganja.

JASEN (Ambicija) – Neobično atraktivni. Raduju se životu, impulsivni, poželjni. Ne mare za kritiku, ambiciozni, inteligentni, talentovani. Vole da se igraju sa sudbinom, mogu biti egoisti,  pouzdani, verni ljubavnici. Ponekad im mozak vlada nad srcem, ali veze shvataju vrlo ozbiljno.

BUKVA (Kreativnost) – Imaju izražen dobar ukus. Zabrinuti oko svog izgleda. Materijalisti, dobro organizuju život i karijeru, ekonomicni. Dobre vodje, ne preduzimaju nepotrebne rizike, vispreni. Veličanstveni životni partneri. Veoma vode računa da ostanu fit (dijete, sport, itd.)

BREZA (Inspiracija) – Raduju se životu, atratktivni, elegantni, ljubazni, zadovoljni. Ne vole ništa što je preterano, ne podnose vulgarnost Vole život u prirodi i miru. Nisu preterano strastveni, prilicno uobraženi, nedovoljno ambiciozni. Umeju da naprave mirnu, zadovoljnu atmosferu.

SMREKA (Sigurnost) – Obično jako lepi, umeju da se udese, vole luksuz, dobrog zdravlja, absolutno nisu stidljivi. Pokazuju tendenciju da gledaju na druge sa visine. Samouvereni , odlučni, nestrpljivi i vole da utiču na druge. Mnogo talenata, zdravo optimistični, čekaju pravu ljubav Sposobni da donose brze odluke.

KESTEN (Iskrenost) – Izrazito lepi. Ne vole pritisak, pravični, raduju se životu, zainteresovani. Rodjeni diplomati, ali u društvu osetljivi. Često nesigurni u sebe, ponekad uobraženi, osećaju se neshvaćenim. Vole samo jednom, imaju problema u pronalaženju partnera.
PLATAN (Vernost) – Jaki, mišićavi, odgovorni. Uzimaju sve što im život pruža, zadovoljni, optimistični, lakomi za novcem i priznanjima. Mrze usamljenost, strastveni ljubavnici kojima nikada nije dosta. Verni, uvredljiv, nestalni, pedantni i bezbrižni.

BREST (Plemenitnost) – Prijatne figure, odeveni sa ukusom. Kažu glasno šta im ne odgovara, naginju tome da ne opraštaju tudje greške. Veseli, vole da vode, ali ne i da nekome pripadaju. Verni i iskreni partneri, vole da donose odluke za druge. Plemeniti, širokogrudi, veliki smisao za humor, praktični.

SMOKVA (Osećajnost) – Veoma jaki, samovoljni, nezavisni. Ne dozvoljavaju protivljenje ili svadju. Vole život, familiju, decu i životinje. Pravi društveni leptirići, puni humora. Vole besposličarenje i dokolicu, talentovani za praktično, inteligentni.

JELKA (Misterioznost) – Puni ukusa, pošteni, obrazovani. Vole sve što je lepo, puni osećaja, tvrdoglavi, egoistični ali se brinu za svoje bližnje. Prilično zadovoljni, talentovani, mnogo prijatelja ali i neprijatelja. Veoma pouzdani.

LEŠNIK (Izuzetnost) – Šarmantni, skromni, puni razumevanja. Znaju da ostave utisak, aktivni borci za socijanu pravdu. Omiljeni, osećajni, komplikovani ljubavnici, iskreni, tolerantni partneri. Poseduju pravu predstavu o pravičnosti.

ŽBUN (dobar ukus) – Hladna lepota, brinu se o svom izgledu i kondiciji, dobar ukus. Nisu egoisti, čine sebi život što moguće prijatnijim. Vole disciplinovan život. Od partnera traže priznanje i prijateljstvo. Sanjaju o neobičnim ljubavnicima. Retko su zadovoljni svojim osecajima, ne veruju skoro nikome. Uvek su nesigurni u svoje sopstvene odluke, veoma savesni.

LIMUN (Sumnja) – Ono sto život donosi prihvataju sa mukom. Mrze svadju, stres i posao, ne vole dosadu i udobnost, blagi su i popustljivi. Žrtvuju se za prijatlje, poseduju mnogo talenta, ali nisu dovoljno ambiciozni da ih poboljsaju, stalno jadikuju i kritikuju, veoma ljubomorni ali verni.

JAVOR (Nezavisnost) – Neobične osobe, izražena moć izražavanja i originalnost, bojažljivi i rezervisani, slavoljubivi, ponosni. Sigurni u sebe, željni uvek novih iskustva, ponekad nervozni. Dobro pamćenje, lako uče. Obično imaju komplikovani ljubavni zivot, vole da utiču na druge.

HRABROST(Hrabrost) – Robusne prirode, jaki, nezavisni, nepopustljivi, osećajni. Ne vole nikakve promene, nogama uvek na zemlji. Drže se činjenica, jednostavno ne razmišljaju već deluju.

MASLINA (Mudrost) – Vole sunce, toplotu u lepa osećanja. Puni razumevanja, izbegavaju agresivnost i nasilje, tolerantni, veseli, mirni. Izražen osećaj za pravdu, osetljivi, uobrženi, nisu ljubomorni, vole da čitaju, i da su u društvu obrazovanih ljudi.

BOR (Izuzetnost) – Vole prijatno društvo, veoma izdržljivi, znaju kako da učine život prijatnim, veoma aktivni, prirodni, dobri pratioci, brzo se zaljubljuju, ali isto tako brzo gube interesovanje. Mnogo menjaju dok ne nadju idealnog partnera kome veruju, pouzdani i praktični.

TOPOLA (Nesigurnost) – Deluju veoma dekorativno. Nisu dovoljno sigurni u sebe, razumni samo kada je neophodno. Potrebna im je podrška i prijatno okruženje da bi se opustili i otvorili. Vrlo probirljivi, često sami, jako nesigurni. Umetničke prirode, dobri organizatori, naginju filozofiranju. Pouzdani u svakoj situaciji, veze shvataju ozbiljno.

MUŠMULA (Čulnost) – Šarmantni, veseli, daju sve od sebe i nisu egoisti. Vole da budu zapaženi, vole život, kretanje, nemir, čak i krize. Istovremeno zavisni i nezavisni, dobrog ukusa, umetnici, strastveni, naglašenih osećanja, dobri pratioci, ne predaju se.

ORAH (Strast) – Nezavisni, čudni i puni kontradiktornosti Često egoistični, agresivni, velikodušni, obrazovani, neočekivano reaguju, spontani, neograničeno slavoljublje i ambicija. Nisu fleksibilni, teški i čudni partneri, drugi ih retko vole, ali im se često čude, dobri stratezi. Veoma ljubomorni i strastveni, ne prave nikakve kompromise.

ŽALOSNA VRBA (Melanholičnost) – Divni, ali puni melanholije, sanjari, neumorni, komplikovani. Atraktivni, veoma duhovni, vole sve što je lepo i ukusno. Vole da putuju. Iskreni, može da se utiče na njih, ali je sa njima teško živeti, poželjni. Dobra intuicija, pate zbog ljubavi, ali ponekad pronadju partnera koji im daje oslonac.

Pozdrav od Mime Miković koja je pala sa topole

POVEZANE TEME:  Ko je ukrao slovensku knjigu    Planete i horoskop kod Slovena  Astrologija kod Slovena

 

tel:061 63 43 143    pišite na email:info@fengshuisrbija.com

Facebookmail

info@catyline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »