Prodaju nam otrovnu odeću!

 

U garderobi poznatih proizvođača pronađeni tragovi otrovnih hemikalija štetnih po zdravlje, koje mogu da prouzrokuju rak, prenosi Grinpis

robne marke, proizvođači, otrovna odeća

 BEOGRAD – Zara(za)!

U odeći svetskih proizvođača pronađeni su tragovi toksičnih hemikalija štetnih za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, objavila je nevladina organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis.

Svi ti proizvođači, među kojima su „Zara“, „Adidas“, „Lakost“, „Konvers“, „Kelvin Klajn“ svoje proizvode prodaju svuda po svetu, pa i u Srbiji, a kako se navodi u izveštaju ove organizacije, koja nosi naslov „Prljavo rublje 2“.

U dve trećine testiranih uzoraka odeće utvrđeni su tragovi hemikalije nonilfenol-etoksilat. Ovu hemikaliju pronašli su upravo aktivisti Grinpisa, koji su u aprilu ove godine uradili ovo istraživanje.

Nonilfenol-etoksilat koristi se u industriji kao deterdžent, može da prouzrokuje rak, a ima i svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem.

Aktivista Grinpisa Li Jifang rekao je da su čak i u malim dozama ta hemikalija predstavlja veliku pretnju za životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

– Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se proizvodi tekstil. S obzirom na to da se čestice NPE oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena – naglasio je Li.

Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, kaže za Kurir da ovo nije novost.

– Godinama skrećem pažnju na ovakve stvari, međutim, niko ništa ne preduzima po tom pitanju. Uvozimo sve i svašta, a nijedna tekstilna industrija nije dala nijedan dinar za prečišćavanje otpadnih voda. To su zaista opasne hemikalije, koje niko ne kontroliše.

Otvorile se granice i sad bez kontrole sva roba ulazi – kaže Papović.

Kurir je pozvao tržišnu i zdravstvenu inspekciju, ali iz ovih ustanova rekli su nam da to nije u njihovoj nadležnosti (?!).

Kontaktirali smo i ostale prozvane proizvođače u Srbiji, ali niko od njih, kako kažu, nije upoznat sa ovom situacijom.

Neće nas trovati od 2020.

Kako prenosi ekološki pokret Grinpis, reagovale su samo neke od prozvanih kompanija, kao što su „Puma“ i „Najk“, koje su obećale da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

Mi smo dobili odgovor iz centrale „Zare“ u Španiji, gde kažu da su njihovi proizvodi 100 odsto provereni.

Spisak rizičnih robnih marki

♦ Adidas
♦ Zara
♦ Kelvin Klajn
♦ Lakost
♦ Konvers
♦ Uniklo
♦ Ralf Loren
♦ Puma
♦ Najk

Izvor kurir-info.rs

Prenela :Mima Mikovic[subscribe2]

 

 

 

 

Facebookmail

info@catyline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »