Najstariji čovek je sa Balkana?

Balkan je bio glavni koridor pračoveka.“Vest da je u Srbiji pronađen fosilni ostatak ljudske vilice star pola miliona godina – prodrmala je svet!

Iza ovog otkrića stoji, između ostalih, i jedna Beograđanka – paleoantropolog i bioarhaeolog dr Mirjana Roksandić, koja živi i radi u Vinipegu u Kanadi. Ona za „24 sata” kaže da je Balkan bio koridor za seobe ljudi iz Afrike i Azije u Evropu i da će ovo otkriće biti od ključnog značaja za dalje proučavanje migracija ljudske vrste i interakcije s našim rođacima neandertalcima.

Balkan kapija Evrope

Fragment fosila ljudske vilice nađen u pećini Mala Balanica u Srbiji predstavlja najstariji nalaz ljudskih predaka u ovom delu Evrope, pokazala su najnovija istraživanja objavljena juče u prestižnom časopisu “Plos One”.
Članak s novim podacima o ovom otkriću objavili su Vilijam Džek Rink sa Mekmaster univerziteta u Kanadi i međunarodni tim na čelu s Dušanom Mihailovićem sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Mirjane Roksandić sa kanadskog Univerziteta u Vinipegu.
Prema navodima Rinka, utvrđeno je da je fosil star najmanje 397.000 godina, kao i da je verovatno stariji od 525.000 godina. Ova vilica predstavlja najstariji istočnoevropski fosil srednjopleistocenskih hominida.
Prema rečima Dušana Mihailovića, jugoistočna Evropa je veoma značajna za razumevanje ljudske evolucije.
– Dobijeni datumi pomeraju granice u proučavanju evolucije čoveka. Istraživanja su pokazala da je Balkan predstavljao “kapiju Evrope” i bio jedno od tri zaštićena područja gde su ljudi, biljke i životinje našli utočište tokom ledenog doba, periodu u kom su uslovi za život na Balkanu bili mnogo povoljniji. Sve nas to inspiriše da nastavimo iskopavanja – naglašava Mihailović.

“Fosil je pronađen u pećini Mala Balanica kod SićevcaPo pronalasku ovog ostatka rekli ste da nije reč o neandertalcu, već o čoveku arhaičnog izgleda? Da li to znači da je evolucija na prostoru Balkana drugačije tekla od one u zapadnoj Evropi? 
– Čovek je na Balkanu bio pod drugačijim vrstama pritisaka nego na zapadu Evrope jer ovaj prostor nikad nije bio potpuno izolovan. Ovaj nalaz je samo jedan mali deo te evolucije i ne može da predstavlja šta se ovde dešavalo tokom pola miliona godina. Ali on otvara vrata da se tumačenja evolucije u Evropi ne svode uvek na pitanje kako su postali neandertalci.
Koliko je Balkan važan u istraživanju ostataka paleolita budući da je tokom istorije Balkan bio koridor migracija iz Afrike i Azije u Južnu Evropu?
– Balkan je izrazito važan i, najviše zahvaljujući radu Dušana Mihailovića i njegovih mnogobrojnih saradnika i studenata, počinje da dobija svoje mesto u paleolitskoj arheologiji. “Mirjana Roksandić  (tekst u BLIC )
Da li planirate još neko istraživanje na nekom od lokaliteta u Srbiji? S kim sarađujete u Srbiji?

– Sa Dušanom Mihailovićem, Bojanom Mihailović iz Narodnog muzeja i s njihovim saradnicima. Oni rade na velikom broju lokaliteta i ispitali su veliki deo Srbije i Crne Gore. Lično, najviše volim Balanicu i Pešturinu, šta drugo!

Kako ste se odlučili za rad u Kanadi i kada ste otišli? Otkada ste na Univerzitetu u Vinipegu? 
– Moj muž i ja smo otišli ranih 90-ih na doktorate u Vankuveru, posle smo kao i svi akademski nomadi radili u Torontu i na kraju smo prihvatili odličnu ponudu s Univeziteta u Vinipegu, gde oboje predajemo poslednjih šest godina.
Izvor:24.sata.rs   Autor: V. Marić Brajković
———————————————————————
061 63 43 143           pisite :info@fengshuisrbija.com
Facebookmail

info@catyline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »