Kozmetički proizvodi sa kancerogenim materijama

12 HEMIJSKIH KOMPONENTI KOJE TREBA IZBEGAVATI JER IZAZIVAJU RAK

Izvor:vestinet.rs

Lista 12 hemijskih komponenti u kozmetici koje mogu biti pogubne po vaše zdravlje

1. Antibaterijske kreme

Prekomerna upotreba antibakterijskih krema može sprečiti efektivnu borbu protiv bolesti, I čak izazvati bakterije kao Ešerihiju Koli i Salmonelu. Triklosan, koji se u velikoj meri koristi u sapunima, pastama za zube i dezodoransima, otkriven je u majčinom mleku, i nedavno istraživanje pokazuje ometanje testosterona u ćelijama. To znači da otrove iz krema, preko svog tela, majka predaje detetu. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da redovno pranje sa sapunom i toplom vodom  podjednako je efikasno u ubijanju bakterija.

2. Katran

Katran je inače poznat kao kancerogeni sastojak. Koristi se u šamponima protiv peruti i kremama protiv svraba. Bazne boje sa ugljem i katranom, poput FD&C- plave, koja se koristi u pastama za zube, i FD&C –zelene, koja se koristi u tečnostima za ispiranje usta, na životinjama (ubrizgavanjem ispod kože) se pokazala takođe kao kancerogena.

3. Dietanolamin (DEA)

DEA može da izazove poremećaj hormona i iscrpljuje telo uzimajući holin, koji je potreban za razvoj mozga kod fetusa. DEA se takođe može pojaviti i kao otrovna u proizvodima koji sadrže srodne hemikalije, kao što su kokamid DEA.

4. 1,4-Dioksan

Dioksan je poznat da izaziva kancer kod životinja i moguće je  da izaziva rak i kod ljudi. Može da se pojavi kao zagađivač u proizvodima, koji sadrže natrijum sulfat lauret, kao i u sastojcima koji sadrže termine „PEG“, „xylon“, „oleth“. Proizvođači mogu da uklone dioksan iz prpoizvoda postupkom „vacuum st”ipping“, ali uvek ostaje mala količina. Istraživanje koje je sprovela Kampanja za Sigurnu kozmetiku, 2007. godine, našla je u proizvodima za kupanje dece 10 delova otrova na milion ispitanih uzoraka, ali ranije istraživanje iz 2001. godine je pokazalo više od 85 otrova na milion uzoraka.

5. Formadehid

Formadehid ima dugu listu nepoželjnih efekata po zdravlje ljudi. Uništava imunološki sistem, respiratorne iritacije i inicira nastanak raka. Ipak, još uvek se pojavljuje u sapunima za bebe, lakovima za nokte, lepkovima za trepavice, i bojama za kosu, kao otrov ili proizvod koji pravi havariju u organizmu.

6. Parfemi

Parfemi mogu ometati endokrine žlezde, mogu da izazovu gojaznost, probleme sa reprodukcijom i mentalnim i fizičkim razvojem. Izbegavajte ih, koristite mirisna ulja.

7. Olovo i Živa

Neurotoksično olovo se može pojaviti u proizvodima poput paste za zube, a olovo-acetat se nalazi u bojama za kosu za muškarce. Živa je štetna za mozak, i može se naći u nekim maskarama.

8. Nanočestice

U sve većem broju kozmetičkih preparata i kozmetike se pojavljuju sićušne male čestice koje mogu da prodru kroz pore kože i oštete mozak. Najproblematičniji od njih su cink-oksid i titanijum-dioksid. Najčešće se koriste u losionima za sunčanje. Ako je to moguće, potražite proizvode koji sadrže ove čestice veće od 100 nanometara. Najverovatnije ćete morati da pozovete proizvođača, da bi vam potvrdili veličinu, ali nekoliko kompanija je počelo da reklamira nedostatak nanometara na proizvodima.

9. Parabensi

Parabensi koji imaju slabe efekte estrogena su uglavnom zajednički konzervirani i pojavljuju se u širokom nizu preparata za ličnu higijenu. Istraživanja su pokazala da kod miševa butil- parabensi oštećuju spermatozoide, a natrijum-metilparaben je zabranjen od strane Evropske Unije. Parabensi se razlažu u telu u p-hidroksibenzonik kiselinu, koja ima estrogensku aktivnost, i izaziva rak dojke.

10. Destilati nafte

Jedan od mogućih ljudskih izazivača kancera, i zbog toga su ograničeni ili zabranjeni u kozmetici od strane Evropske Unije. Još uvek se mogu naći u nekim američkim brendovima maskara. Na proizvodu obratite pažnju na termin „nafta“ ili „tečni parafin“.

11. P-Fenilenediamin

Obično se nalazi u bojama za kosu, i ova hemija može oštetiti nervni sistem, izazvati iritaciju pluća, kao i ozbiljne alergijske reakcije.

12. Hidrohinon

Pronađen je u preparatima za izbeljivanje  kože i lica. To je neurotoksična i alergijska hemija. Dokazano je da izaziva rak na laboratorijskim životinjama.[subscribe2]

Facebookmail

info@catyline.com

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »