Dr. LOZANOV – kursevi engleskog jezik

Da bi bili uspešan menadžer, neophodno je poznavanje engleskog jezika. Predlažem vam našeg strateškog partnera:

MOQUI-ŠKOLA STRANIH JEZIKA- na poseban način vas uči -DA PROGOVORITE JEZIK.

Terazije 39,Beograd- 011 32 44 518  32b44 984

–PROČITATI  DOLE NA KOJI NAČIN SU OBJASNILI SVOJA PREDAVANJA- —–

Najefikasnija i najbrža metoda učenja engleskog jezika po nobelovcu Dr. Georgiju Lozanovu  – jezik se uči 5x brze, štedite 5 semestara!

I engleski jezik sigurno PROGOVARATE!

UBRZANI PROGRAM UČENJA ENGLESKOG JEZIKA PO DR.LOZANOVU

Lozanov metoda je opisana kao najuspesnija u celom svetu u knjizi

REVOLUCIJA U UCENJU od autora Gordon Dryden-a i DR. Jeannete Vos.
Ova knjiga je prodata u milionskom tirazu.

Izdata je i kod nas.Procitajte je.
Otvara vidike!
Nudi resenja!

Po programu Dr.Lozanova strani jezik  se uči 5 x brže (štedi se 5 semestara).

Svet u kome ce živeti naša deca menja se 5 x brže od naših škola.

/NPR: pogledajte VEDSKU MATEMATIKU, na meniju levo, deca u ruskim skolama vec uce 10x brze matematiku u odnosu na klasicne sporovozne metode… za 1 godinu ucenja nauce kao nasa deca za 10 godina u klasicnom skolstvu/

Efektivnost naučenog je preko 95% i zaista se progovara blizu 4.000 reči posle zavrsene druge knjige /nasi polaznici su cak reci brojali i zapisivali ih u svoje licne recnike/. Posle prve knjige progovarate i primenjujete preko 2.500 reci. 1 knjiga se radi 2 nivoa.
Preporucujemo 60h /2 nivoa, prelazi se jedna knjiga/ da bi se dobila jedna celina.
To znanje ce dobro doci za snalazenje bilo gde u svetu…

Novo doba ima i neugodnu alternativu. Za one koji raspolazu novim znanjima nudi se svet prilika, za one bez tog znanja, buducnost nudi nezaposlenost, siromastvo i ocaj, jer nestaju stari poslovi.

Nove metode ucenja su hitno potrebne, ako se zeli dobrobit za vecinu ljudi.

Oni koji ne znaju i koji ne cine – postaju oni koji nemaju.

Ovde se zastupa zdravorazumski pristup – zaboravite dogmu trad.metoda ucenja i odaberite najbolji od svih pristupa te budite otvoreni za inovacije.

Na pocetku nastave postavljamo zajednicki cilj: progovoriti 2000 reci. Taj cilj uvek premasimo! Velika je istina da ucimo na svojim greskama, pa je stoga neophodno da imamo pozitivan stav prema njima.

Novi model u ucenju je: kako nemoguce uciniti mogucim. I mi ga primenjujemo

Profesor – nobelovac    DR. Lozanov je prepoznao:

 • Licne  stilove ucenja
 • Vaznost muzike –barokna muzika utice na sjedinjenje obe mozdane hemisfere i cini efikasnost ucenja skoro 100%-tnim. Klasicna muzika otvara emocionalna vrata ka superpamcenju.lozanov muzika
 • Promene dinamike casa na 10 min. – tako se zadrzava paznja polaznika na najvisem nivou

 

Ulogu moderatora-profesora – da profesor izadje iz uloge predavaca i da postane aktivator, motivator, trener koji ce primarno osloboditi polaznike od STRAHA da strani jezik progovore i da  svakom polazniku  vrati samopouzdanje kroz stimulaciju da polaznik uci sam kroz zabavu i igru na casovima punim pozitivne atmosfere. Zabavom ispunjena atmosfera donosi puno licne kreativnosti.

Sta ucitelja cini velikim?

Da pomognu uceniku da uci sam.

 • Da se vecina ucenja zasniva na “nesvesnom” – uredjenje prostorije, plakati, jezik tela, ton govora i pozitivan stav postali su vitalni delovi procesa ucenja.
 • Koriscenje jednostavnih reci, aktivnih glagolea,  kratkih, jasnih,  konciznih recenica.
 • Da celina gore navedenih floskula cini ono sto automatski sjedinjuje nasu levu i desnu mozdanu hemisferu i utice na to da pokrenemo svoje potencijale superpamcenja.

O   UCENJU:

Vas carobni mozak drzi kljuc vase licne revolucije u ucenju.

Ucenje je najsjajnija i  najzabavnija igra u zivotu. Sva deca veruju u to od rodjenja. Prestaju da veruju u to kada ih mi uverimo da je to tezak posao. Ipak neka zadrzavaju stav da je ucenje jedina igra koju uzivotu vredi igrati. Takve ljude nazivamo genijima.

Razmisljanje citavim mozgom /a ne samo levom hemisferom/ vodi izostravanju cula.

 

Vas mozak je:

– fleksibilniji od superkompjutera

– sposoban da zapamti 7 cinjenica u sekundi, svake sekunde do kraja vaseg zivota

– sa godinama je sve bolji ukoliko ga pravilno koristimo

– u celom vasem telu – svakoj celiji, a ne samo u vasoj glavi

Ucenje je najdelotvornije kada je zabavno.

Moguce je da svako, u bilo kom dobu, nauci bilo sta mnogo brze- od 5-20 x i
od 10-100 x efikasnije.
Te metode ucenja su jednostavne, lako se savladavaju, zabavne su, zdravorazumske i delotvorne.

Svi znamo da bebe uce najbolje. Otvorene su, energicne i razigrane i jezik uce sa lakocom. Beba odgajana u kuci u kojoj se govore 3 jezika naucice sva 3 bez teskoce. Dobra vest je ako ste spremni da usvojite kljucne strategije bebinog ucenja, mozete to ciniti i brze od njih. Kako?

 • da pravite mnogo gresaka. Malo dete ne brine da li ce zvucati dobro, da li ce imati perfektan izgovor i gramatiku, ono se samo prepusti i govori. Napredak svakog polaznika bice u direktnoj korelaciji da se prihvati nepoznato i da se zvuci luckasto.
 • bebe stalno pronalaze reci i fraze koje stalno ponavljaju. Na taj nacin se najlakse uci i nauci.

Emocije i dugorocno pamcenje:

Emocionalno srediste vaseg mozga je takodje vrlo usko povezano s vasim sistemom dugorocnog pamcenja. Zato svi najlakse pamtimo informacije s jakim emocionalnim sadrzajem. Gotovo se svako seca svoje prve velike ljubavi…

Otkrivanje nacina na koji mozak obradjuje takve informacije kljucni je put ka efikasnjiem ucenju.
Vas mozak lici na uspavanog diva.

Ljudi takodje imaju razlicite emocionalne potrebe. Emocije imaju vaznu ulogu u ucenju. One su na mnogo nacina kljuc za sistem pamcenja vasega mozga. Isto tako emocionalni sadrzaj bilo koje prezentacije moze imati veliku ulogu u tome koliko spremno ucenici mogu da upijaju informacije i ideje.

Prevazilazenje stresa:

80% teskoca u ucenju povezano je sa stresom. Uklonite li stres, uklonicete i teskoce.

Strah najsnaznije unistava celokupnu energiju licnosti. Zato se mora promeniti pristup – svima koji dozivljavaju neuspeh.

Nas osnovni strah je strah od neuspeha.

Neuspeh je samo prilika da se zapocne ispocetka, na pametniji nacin!

Strah je svuda oko nas i krade nam nas ponos.

Mozdani talasi – beta, alfa, teta i delta

 1. BETA  –  13-25  Hz u sec. – stanje potpune budnosti
 2. ALFA  –    8-12  Hz u sec. – stanje opustene budnosti
 3. TETA  –    4-  7  Hz u sec. – rane faze spavanja – um obradjuje dnevne informacije
 4. DELTA-  0,5-3  Hz u sec. – duboki san

Alfa stanje – opustena budnost koja podstice inspiraciju, brzo upijanje cinjenica i pojacano pamcenje. To je stanje uma kada sanjarite, kada pustite mozak da poleti. Alfa 8-12 herza u sec. – najbolje povezuje sa podsvesnim delom. To je stanje koncentrisane budnosti i osecanja da smo dobro. U alfa i teta stanju se postize najveci napredak u superpamcenju, kao i  pojacana moc koncentracije i kreativnosti.

Da bi se svi polaznici doveli u alfa stanje potrebno je mozak usporiti – da bi brze ucio. Spustiti ga sa brzine” beta stanja” od 25 herza na “alfu” – oko 8 herza.

MUZIKA- NEKE VRSTE MUZICKOG RITMA POMAZU DA SE TELO OPUSTI, DISANJE UMIRI, BETA TITRANJE STISA I POBUDI NEZNO STANJE OPUSTENE SVESNOSTI U KOJEM SMO JAKO PRIJEMCIVI ZA UCENJE NOVIH INFORMACIJA. Danas su naucnici dokazali da je barokna muzika idealna za ubrzano ucenje, jer je njen glavni ritam 60-70 udaraca u minuti indentican mozdanim alfa talasima.

Ljudski mozak:

Ljudski mozak je sinergetski i ima beskrajni potencijal za proizvodnju misli, stvaralacko razmisljanjei i resavanje svih problema. Leva i desna mozdana hemisfera, kada se sa njima skladno sluzimo delotvornost naseg mozga cine 100 x jacom. Ljudski mozak je daleko nadmocniji i inteligentniji od bilo kakvog svetskog super racunara…

Nas mozak  koristi vise od 30% kiseonika u telu.

Dr.Dajmond, naucnica: LJUDSKI MOZGOVI SU DINAMICNI, mogu se menjati na bilo kom uzrastu. Od rodjenja do kraja zivota. Ako su izlozeni stimulativnoj okolini – mogu se menjati na pozitivan nacin. A ako ne dobijaju podsticaj, menjaju se na negativan nacin.

Ako komunicirate alfabetskim znacima /zapadni sistem/, vecinom cete koristiti levu hemisferu mozga.

Ali ako ste odrasli u tradicionalnoj polinezijskoj, melanezijskoj ili mikronezijskoj kulturi na Pacifiku, bez pisanog jezika, tada ce se vasa glavna komunikacija odvijati putem zvukova – potkrepljena rimom, ritmom, pesmom i igrom i naravno vasim holistickim culom vida.

LEVA I DESNA MOZDANA HEMISFERA

U kasnim 60-tim godinama 20 veka, profesor Rodzer Speri iz Kalifornije koji je dobio Nobelovu nagradu za rezultate svog istrazivanja a ticu se najrazvijenijeg dela mozga – cerebralnog korteksa /korteks-spoljasnja ljustura ili kora/. Dokazao je da dve strane korteksa teze da podele intelektualne  funkcije. Odstranjivanjem jedne strane korteksa, druga preuzima ulogu odstranjene i automatski se sama deli na dva dela…

/Cortex – kada ne bi bio zguzvan zapremina bi mu bila oko 2,3 m2.

Naboran je toliko zato sto se razvijao hiljadama godina/

Prof.Speri  je uocio posebne funkcije leve i desne hemisfere ljudskog mozga i njihove dominantnosti. Dokazao je da su obe u osnovi sposobne da pokrivaju sva podrucja i da su distribuirane po citavom korteksu.

mape uma
Desna hemisfera: ritam, prostorno poimanje, trodimenzionalnost, gestalt /celovitnost/, imaginacija, sanjarenje, boje.

Leva: reci, logika, brojevi, nizovi, linearnost, analiza, liste.

Cesto se cuje “lose mi ide” ili “nemam tu mentalnu sposobnost”. To je neistina. Primena svih nasih mentalnih sposobnosti zavisi od naseg nivoa znanja kako da im pristupimo.

mape uma asocijacije

Memorijski trag

Kada neka misao ili poruka prolazi od jedne mozdane celije do druge, uspostavlja se elektromagnetna staza. Svaka od ovih neuronskih staza poznata je kao memorijski trag.

Svaki put kad nesto pomislite, biohemijski-elektromagnetni otpor duz staza kojom se prenosi ta misao se smanjuje. To je kao da se rasciscava staza u sumi. Prvi put je to tesko, to je prava borba, drugi put je lakse jer je put delom rasciscen. Sto cesce budete prolazili tom stazom nailazicete na sve manji otpor, i na kraju mnogih ponavljanja imacete vrlo sirok put koji ne zahteva skoro vise nikakva rasciscavanja. Auto put!

mapa uma 8

Sto ste vise staza i puteva u stanju da utabate i koristite, to ce vase razmisljanje biti jasnije, brze i efikasnije. Granice ljudske inteligencije ne postoje. Ono sto je ogranicenje danas to je da ne postoji ljudsko bice koje koristi sav potencijal svog mozga. Prosecno iskoriscenje ljudskog mozga je 5%, kod Nikole Tesle je bilo oko 9%, a poznato je svima koliki je njegov doprinos covecanstvu!

Po naucniku Anokinu sa Moskovskog univerziteta jedan neuron /a ima ih 10 milijardi u ljudskom mozgu/ ima mogucnost povezivanja kao kada bismo napisali broj 1 sa 28 nula iza. Za ceo mozak broj permutacija bi bio napisan kao 1 sa nizom nula dugackim 10,5 miliona km.

Stilovi ucenja:

Cilj Lozanovljevog modela je pronaci kombinaciju stila ucenja i talenata svakog polaznika i pruziti mu ono sto mu je potrebno. I istovremeno podstaci razvoj svih potencijalnih sposobnosti.

Nacini na koje najlakse percipirate informacije – jeste li uglavnom vizuelni, auditivni, kinesteticki ili taktilni tip, ucite li najbolje gledanjem, slusanjem, kretanjem ili dodirivanjem. /Premda cula ukusa i mirisa mogu biti vazni za neke poslove, kao sto su degustiranje vina i mesanje parfema, ta dva cula se ne ubrajaju u glavna cula u stilovima ucenja/.

Navodi iz istrazivanja profesora Kena i Rite Dan:

“Svaki covek ima svoj stil ucenja i svaki covek ima neke jake strane.

Taj stil je lican bas kao i potpis.

Nijedan stil nije bolji ili gori od drugih stilova.

U svim grupama: kulturnim, akademskim, muskim, zenskim – postoje svi stilovi ucenja.”

Poznavanje sopstvenog jedinstvenog stila ucenja ili rada, kljuc je uspesnog ucenja i rada. Svako od nas ima svoj omiljeni stil ucenja i rada.

Kako odrediti omiljene stilove ucenja svojih polaznika?

Najjednostavnije je pitati ih.

Tako ce se i porusiti barijere izmedju polaznika i profesora.

Nacin na koji neko govori – ukazuje i na njegov stil ucenja:

  1. ako od vizuelnog tipa zatrazite uputstva, on ce biti sklon da nacrta mapu. On voli da vidi sliku ili dijagram. Reci ce “vidim sta mislis”. Za njega slika predstavlja na hiljade reci. Kada mu kupujete poklon, sa knjigom necete pogresiti.

Vecina vizuelnih tipova su organizovani, uredni i lepo se oblace.

 1. Auditivni tip nimalo ne drzi do citanja knjiga.On voli da slusa – muziku i razgovor.On  mora da pita za informacije. Kada usvaja novo gradivo, kaze “cujem sta govorite”. On ne kupuje auto zbog njegovog izgleda vec zbog stereo sistema u njemu. Ako mu kupujete poklon, neka to bude kasetofon, a ne knjiga.
 2. Hapticki tip– zeli uvek da bude u pokretu. Ako se sa vama sudari, zagrlice vas.
  • Kinesteticki /pokrece svoje telo/
  • Taktilni /koristi svoje culo dodira/ tip

Kada usvaja novo gradivo kaze:”osecam da bi to moglo tako biti”.

Pravi poklon za takvu osobu bi bio laptop.

Hapticki tip /nastao od grcke reci koja znaci “kretati se uzduz”/ – ljudi najbolje uce kada su ukljuceni, kada se krecu, dozivljavaju i eksperimentisu. Oni imaju stil ucenja koji se cesto naziva kinesteicko-taktilni.

Prosecan ucenik ima sledece stilove ucenja:

 • hapticki 37%   /kretanje, dodirivanje, cinjenje/
 • auditorni 34%  /zvuk, muzika/
 • vizuelni 29%   /ucenje iz slika/

Negovanje kinesteticke svesnosti pocinje izostravanjem sestog cula: kinestezije.

Prvih 5 cula su: vid, sluh, dodir, ukus i miris.

Kinesteticko culo  je culo za osecaj tezine, polozaja i pokreta.

Ono nam govori da li smo opusteni, napeti, nespretni ili graciozni.

Neki su orijentisani na stampanu rec, lako uce citajuci knjige.

Drugi su grupno-interaktivni ucenici – najbolje uce u medjudelovanju sa drugima.

MAPE UMA:

Sta su to mape uma?

One su alat za brze ucenje i trajno pamcenje.
Nas mozak voli kljucne reci. Kljucne reci odmah odvajaju bitno od nebitnog.
Ne gubi se vreme na nevaznim podacima.

Pogledajte:
– centar mape uma /prostog sadasnjeg vremena u engleskom jeziku PRESENT SIMPLE
TENSE/ je crtez – Supermena, slovo S je istaknuto.
“S” u vasoj memoriji odmah znaci SADASNJE VREME. To je asocijacija.
– iz centra idu pojmovi vezani za glavni crtez. Oni se pisu i crtaju u sto vise boja.
A prikaz je u POZITIVNIM ASOCIJACIJAMA.

Ako je slika smesna, vickasta, golica nasu mastu – mozak je pamti sad i zauvek!
/Primer: pogledajte sliku ovce na prikazanoj mapi uma, ona ispusta glas koji
raspoznajemo kao BE, a vreme Present Simple Tense se gradi od glagola BE
…asocijacija na ovcu i njeno be-cini da trajno zapamtite kako se gradi to sadasnje vreme…/

Vise o MAPAMA UMA vidite na nasoj posebnoj stanici.

mape uma

mape uma

mape uma

mape uma

mape uma italijanski 3

SAVRŠENO PAMCENJE:

Napisite bilo kojih 10 pojmova na papir.
Kasnije kada uvezbate ovu jednostavnu tehniku to moze biti i 100 pojmova.

Na primer:
– lopta
– mis
– laptop
– kuca
– avion
– Holivud
– bazen
– kafa
– maserka
– dolar

Pokusajte da zapamtite ovih 10pojmova bas ovim redosledom.
Neko ce uspeti a mnogi nece. Lako je, pamtimo u slikama…
Kako?
Zamislite ogromnu  sarenu loptu sa raznobojnim kruzicima na njoj.
Na vrhu lopte se nalazi mis koji nesto kucka na laptopu.
I oni krecu da lete, mis na velikoj sarenoj lopti i  laptopom i dolaze na krov neke kuce.
Stize crveni avion, slece na krov kuce i preuzima putnike.
Tako oni lete do Holivuda, primicu se  brdu na kome pise velikim zlatnim slovima – Holivud!
Izlaze iz aviona pravo na bazen.
Tu ih ceka vruca kafa sa predivnim mirisom /osetite to/.
I mlada lepa maserka koja prilazi misu da ga izmasira.
Na kraju on njoj daje zlatni dolar.

Sad kad imate zive slike u vasoj glavi celog vezanog dogadjaja, koji se ispricao kao pricica, bez greske cete navesti svih 10 pojmova po redosledu.

Ovo su samo neki od principa savrsenog pamcenja.
Ovde su navedeni kao ilustracija.

Asocijacije:

Sto vise povezujete – to vise ucite.
Mozak slaze informacije koristeci asocijacije.
Sve osobe imaju asocijativni korteks.
On moze da povezuje medjusobno slicne stvari iz razlicitih banaka  secanja.
Zelite li da razvijate neotkrivne sposobnosti vaseg mozga, najpre treba da naucite da slazete informacije u obrascima i uz pomoc snaznih asocijacija. To je kljucni korak za poboljsanje pamcenja.

S lakocom se zapamti da april ima 30 dana i to rimom: 30 dana ima septembar, april, jun i novembar – sve je to memorisano u desnom delu vaseg mozga koji se bavi rimama.

Ili taktilno-dodirom jabucica prstiju. Stegnite saku u pesnicu. Sada pogledajte – sva ispupcenja su meseci koji imaju 31 dan, a udubljenja  svi meseci koji imaju 30 dana /izuzetak je februar za koji svi znamo da ima 28-29 dana/.
I za ovaj deo je opet zaduzena nasa desna hemisfera.

Primer iz osnovne skole – deca ne mogu da upamte sta su STALAKTITI I STALAGMITI. Uvek mesaju sta visi odozgo a sta je dole?

Da li vi znate?

Sada zamislite zivu sliku u vasoj glavi da stalaGMITI – GMIZU kao gmizavci po pecini i ta slika ce uciniti da zauvek zapamtite da su stalagmiti – gmizavci i da su dole!
StalaKTITI – zamislite ih kako se klate sa tavana pecine.
Jednostavno je, zar ne?

Sada uocavate kako se lako pamti preko mapa uma, savrsenog pamcenja i asocijacija. Uz to je dodata celokupna metodologija Dr.Lozanova.
Sve zajedno daje vrhunski rezultat!

Na kraju:  onaj koji oseca zelju da leti, nikada ne moze pristati na puzanje
Ako se nikada ne predajete vi ste pobednik!

ne predajem se

Na zavrsnom ispitu iz anatomije palo je 40% studenata prve godine medicine.

Kurs je preradjen prema nacelima integrisanog ucenja I prolaznost na ispitu je postala 100%. – informacije dobijene od Lorensa D.Martela, predsednika Nacionalne akademije za integrisano ucenje, Hilton Hed, Juzna Karolina

TECAJ FOND h DINAMIKA POHADJANJA CENA KES -POPUST
Lozanov1 30h 10 dolazaka x 135 min /3h/ 220 e 210 e
Lozanov2 30h 10 dolazaka x 135 min /3h/ 220 e 210 e
Lozanov1+2 52h 13 dolazaka x 4h 397 e 380 e
Lozanov3 30h 10 dolazaka x 135 min /3h/ 220 e 210 e
Lozanov4 30h 10 dolazaka x 135 min /3h/ 220 e 210 e
Lozanov3+4 52h 13 dolazaka x 4 h 397 e 380 e
L5-konverzacija 40h 20 dolazaka x 90 min 220 e 210 e
L6-konverzacija 40h 20 dolazaka x 90 min 220 e 210 e
L7-konverzacija 40h 20 dolazaka x 90 min 220 e 210 e
L8-konverzacija 40h 20 dolazaka x 90 min 220 e 210 e

ULAZNO TESTIRANJE 1.000 DIN. ODBIJA SE KASNIJE OD CENE KURSA.

TECAJ FOND h DINAMIKA POHADJANJA CENA KES -POPUST
Lozanov 1 +
poslovna komunikacija od 22h
52h dogovor 397 e 380 e
Lozanov 2+
poslovna komunikacija od 22h
52h dogovor 397 e 380 e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me